Görbicz Tamás

Görbicz Tamás

Lesz-e háború Észak-Koreában?

2017. április 26. - görbiczt

Sok kérdést kaptam ezzel kapcsolatban, így kutakodtam és gondolkodtam egy kicsit, és erre jutottam:

Ha lesz, az nem a mostani események miatt lesz.

A mostani események (amerikai atom-tengeralattjáró és anyahajó-flotta, rakétaelfogó rendszer telepítése  stb.) az amerikai kommunikáció szerint nem csapásmérést szolgál (ahhoz mondjuk kevésnek is tűnik), hanem világos jelzést ad a sztálinista diktátornak: ha megtámad egy katonai bázist vagy interkontinentális rakétát lő ki, ugyanolyan katonai válaszcsapásra számíthat, mint Szíriában Asszad a szaringázas támadás után. Kérdés persze, hogy mi lenne egy nem interkontinentális rakéta indítása vagy egy újabb atomteszt esetén. Az amerikaiak tehát nem készülnek háborúzni, és adott esetben is korlátozott csapást mérnének. És itt jön az első de.

20120415-eszakkorea-kim-ir-szen-szuletesenek11.jpg

Túl sok a paranoiás vezető manapság. Ez pedig kiszámíthatatlanná teszi a helyzetet. Trump elnöksége első heteiben ráijesztett a világra azzal, hogy mindenféle gyanús alakokat emelt hatalomba és teljesen kiszámíthatatlan üzeneteket küldött a világnak. Ez mára már konszolidálódott valamelyest, de nem tudni, hogy a világ vezető gazdasági és katonai hatalmának első embere hogyan viselkedik krízishelyzetekben. Mondjuk egy olyanban, amilyenben Kennedy volt a kubai rakétaválság idején. Az Észak-koreaiak pedig amúgy is egy alternatív valóságban élnek már régen, nem lehet a diktátortól elvárni, hogy reálisan lássa a világot és a valódi erőviszonyokat, ahogy Sztálintól, Ceausescutól vagy Kadhafitól sem lehetett. A kölcsönös paranoia viszont oda vezethet, hogy a helyzet eszkalálódik. Én ezt nem tartom valószínűnek, de lehet, hogy csak váltig reménykedem benne, hogy elkerülhető.

De mi történne, ha mégis háborús konfliktus alakulna ki? A tapasztalat az, hogy az Észak-Koreához hasonló diktatúrák nagyon ingatagok. Sokkal kisebb a teljesítő képességük még annál is, ami látszik. Ez a dolgok természetéből fakad. A kontraszelekcióból, a szervilis idiótizmusból, ami előbb utóbb ellenséget lát a tehetségben és üldözi. A rezsim önpusztító hajlamaiból, és abból, hogy az alattvalók – hiába nyomják el bennük és ők magukban – a szívük mélyén tudják, hogy úgy rossz ez az egész, ahogyan van. És biztosan lehetne találni a legfelsőbb katonai körökben is olyanokat, akik a bőrükért cserébe, szívesen hátba döfnék ezt a kövér kis … gyereket. Az atomfenyegetés inkább a Dél-koreaiak parája és nem Amerikáé, de azért az biztosan megoldható lenne, hogy az atomarzenált kiiktassák. Észak-Korea katonailag viszonylag egyszerűen legyőzhető lehetne. (Ez az „egyszerű” persze több tíz vagy száz ezer ember halálát, megnyomorodást és kimondhatatlan szenvedését jelentené, míg a harcok el nem csitulnak és még az után is. Ennek azt lehet ellene vetni, hogy most is tíz és száz ezrek senyvednek táborokban.) És itt jön megint a de.

655f.jpeg

A háborút könnyű lehet megnyerni, de mi lesz utána? Szaddam Husszeint is viszonylag egyszerű volt legyőzni a csatatéren, de a békét nem sikerült megnyernie Amerikának. A megbomlott hatalmi egyensúly pedig átrendeződésekhez vezetett, amelyek nem éppen Amerika akarata szerint alakultak. Az Észak-koreai rezsim bukása után kialakulhat olyan gerillaháború, mint amilyen Afganisztánban, különösen, ha a kínaiak és az oroszok is beszállnak, mert egy nyílt katonai konfliktust azért nem kockáztatnának. De lehet olyan koreai egyesülés is, mint Kelet- és Nyugat-Németország esetében. És e két végpont között még számos átmeneti árnyalat.

Félve mondom ki, de én a lelkem mélyén úgy érzem, örülnék neki, ha eltakarítanák a világ utolsó maoista-sztálinista diktatúráját. Az imám viszont az, hogy ha lehet, ez puskalövés nélkül történjen meg. És akkor talán viszontláthatnám egykori egyetemi évfolyam és szobatársamat, aki a diplomaosztó után, titokban befogadta az Urat, és akinek úgy csempésztünk koreai Bibliát a stuttgarti iratmissziótól ’87-ben. Amit persze nem mert magával hazavinni, és én a polcomon őrzöm, mert nem hallottam semmit sem felőle azóta, hogy felpakolta a hűtőgépet és a hi-fi tornyot, és felszállt a vonatra. A nevét most nem írom ide, de csak úgy hívtuk: Kovács úr, mert az volt a munkája, hogy mozdonykerekeket ellenőrzött egy kis kalapáccsal az öntőüzemben. Remélem él még, és jól van. És ez így is marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbiczt.blog.hu/api/trackback/id/tr7612457443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.04.27. 08:22:49

Remélem lesz!
Mert ez az idióta addig nem veszélyes, amíg el nem készít egyetlen valódi támadófegyvert. Mert a mostani információk még azt mutatják, hogy nincs nekik atomfegyverük (csak a földalattíi rengéseket mérték, ami egyszerű robbanóanyagokkal is kiválthatók, sugárzás és más nincs, a propaganda mindkét félnek ideális!) sem használható hordozójuk ahhoz.
Ha azonban mégis készíthetnek egyet, akkor ezek használni is fogják. És ez nem csak Dél-Koreára, Japánra veszélyes, hanem a szovjetek és Kína részére is.
Tehát most kell megállítni az őrülteket, ez nemzetközi érdek. Itt nincs olja, meg hasonlók, hanem sok ezer ember élete a tét.
A napi "ordító egér" stílusuk nevetséges, érdekelne a technológiájuk, hogy hogyan képzelik el egy korszerű repülőgéphordozó egyetlen találatta történő megsemmisítését?

Nazareus 2017.04.27. 08:44:35

@Duplaxiii: Hát rálönek a legnagyobb ágyújukkal azmeg elsüllyed oszt kész. Mit kell ezt ragozni meg magyarázni? :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.27. 08:49:42

Ha Észak-Korea összeomlik és a sok éhező rászakad Dél-Koreára, akkor azok mit fognak tenni?
Ez nem olyan lesz mint a német egyesülés!

2017.04.27. 09:00:58

Valamelyik ország majd jól megtámadja a másik határ menti rádiótornyát és kész is lesz a baj.

budapest23 2017.04.27. 09:28:47

Egyrészt: a dél-koreai gazdaság kibírja az északi egyesítést. Kína nem bírná az új szomszédot. Ezért mindent megtesz, hogy a maga módján orvosolja a problémát. Nem az USA teszi az elsö lépést, hanem Kína. Nem nyíltan, hanem belsö vagy gazdasági bomlasztással, kínabarátabb és kiegyensúlyozottabb vezetöt preferálva.

Másrészt pedig a helyedben kiszedném a komplett utolsó részt, mert az illetö ezek alapján könnyen beazonosítható az ilyen cikkeket márcsak hivatali kötelességböl is szemlézö KNDK ügynökei számára, és ismerösödnek (és családjának) legkésöbb innentöl annyi.

Conchobar 2017.04.27. 09:37:04

@Duplaxiii: "Mert ez az idióta addig nem veszélyes, amíg el nem készít egyetlen valódi támadófegyvert." - Ilyeneket irkálunk. Az amerikaiak ott villognak az anyahajójukkal, mondván, hogy ők csak védekeznek, ők csak meg akarják védeni Dél-Koreát meg Japánt (mintha ugyan világ e két informatikai nagyhatalmának nem lennének katonái és elég védelmi potelciálja). Nodehát KiIm is ugyanezt mondja, hogy ő csak védekezik. Fel nem tud merülni, hogy ebben a fenenagy védekezésben jobb lenne, ha hazatakarodnának onnan az amerikaiak. Szaddam csak normál Scud-okat lövöldözött a szomszédaira, mikor az amerikaiak megtámadták, Kim vélhetően mást fog majd. Egyébként meg, bízzuk a koreaiakra azt, hogy mi történik náluk

Jakab.gipsz 2017.04.27. 10:02:36

Nézzük a tényeket, a testvér népek vívódása sohasem vezetett jóra, sajnos a a két Koreában ugyan az a helyzet mint például Ukrajnában és számtalan más helyen a világunkba.

Ideje lenne felébrednie az emberiségnek mert hihetetlen erőforrásokat tékozoltunk el, abszolult feleslegesen.

Az északi testvér kis-nagy főnöke fizikusi diplomát szerzett egy svájci egyetemen, ne gondoljátok azt, hogy hülye gyerek, (csak el van hülyítve) mint a többi főnök.

Nem tartjátok-e különösnek azt a tényt, hogy a nyugat az elmúlt hetven évben nem nyert meg egyetlen egy háborút sem.

Zacskóstej 2017.04.27. 10:37:08

@Zacskóstej: Nem olyan fekete-fehér már a helyzet mint régen, hogy voltak a pirosak akik megtámadták a kékeket,de melléjük csatlakoztak a barnák...és az egyik fél vereségéig ment a hirig.

Irak 1 és 2, Afganisztán, Krím, Szíria....ki harcolt kivel? És ki győzött?

konrada 2017.04.27. 10:43:11

Az értékeléssel nagyjából egyetértek, miképpen azokkal is, akik a politikai vákumot emlegetik, és azt, hogy túlságosan nagy a különbség a 2 országrész között, így a délieknek inkább megfelelő a jelenlegi állapot (esetleg később egy lassú - de mindenképpen különálló országban az átmenet egy későbbi egyesülés felé...)

De szvsz. baromság a muzulmán nomádokkal összehasonlítani a koreaiakat.
Nem csak azért, mert az északiak még most is jobban élnek, mint az afgán hegyi pásztorok, de nincs is mögöttük egy olyan vallás, melynek nevében fanatizálhatóak lennének.
...mert azt azért nem hiszem, hogy robbanó övekkel megpakolva rohangálnának Kim akárki mindenhatóságát éltetve...

konrada 2017.04.27. 10:45:27

@Jakab.gipsz:
Nem testvérnép. (Ők nem szlávok!;) Ugyanazon nép megosztva.

2017.04.27. 11:36:48

Háború van most is a két Korea között, csak fegyverszüntetet kötöttek, nem békét.
Tehát mindenképp lesz háború, és lesznek harci cselekmények is, mert lehetetlen békét kötni az északi rezsimmel, ők nem hajlandóak erre. (Észak-Vietnammal is lehetett békét kötni, mert azért ilyen őrült rezsim a vietnami se volt)
De nem ez a baj, a háború egy természetes, időszakonként visszatérő esemény az emberiség történetében.

A valódi kérdés az, hogy az elközetkező háborúban az északi rezsim rendelkezik-e majd atomfegyverekkel.
Még azelőtt kell lesöpörni őket, mielőtt atomfegyvereket tudnak hordozórakétákra szerelni.
Ideggázuk, mustárgázuk már így is van sajnos.

Trump remek elnök, bízom benne, hogy vagy rászorítja Kínát, hogy rezsimcserét eszközöljön Észak-Koreában (Kövér Kim száműzetésével vagy likvidálásával) vagy pedig Kínával egyeztetve korlátozott atomcsapást mér a kis kövér idióta Kimre.

Hussein Obama bűne is, hogy ahelyett, hogy Észak-Koreát pacifikálták volna, felforgatták a Közel-Keletet. Észak-Koreának meg olyan engedményeket adtak, ami megengedhetetlen lett volna, emiatt folytathatták az atomkísérleteket.

2017.04.27. 11:46:40

@Jakab.gipsz: "Az északi testvér kis-nagy főnöke fizikusi diplomát szerzett egy svájci egyetemen, ne gondoljátok azt, hogy hülye gyerek, (csak el van hülyítve) mint a többi főnök. "

Bocs, lehet, hogy nem jól olvasom, de azt állítod, hogy Kim Dzsong-un fizikus diplomát szerzett Svájcban?
Ez egyszerűen nem igaz. Egy svájci magániskolába járt tizenévesen (gyerekként). Meg egy maláj magánegyetemtől van valami díszdoktori címe. Meg persze Észak-Koreában mindenféle diplomája katonai akadémiákon, ami persze nem jelenti, hogy rendesen el is végezte azokat.

Zacskóstej 2017.04.27. 12:14:32

@karandash: "Trump remek elnök" - Ennek eldöntését azért bízzuk az időre nem? :)

masada 2017.04.27. 12:41:09

Észak csak Kína bábállama, de most hogy lesz amerikai szén, erre az idiótára nem lesz szükség...az egyetlen kérdés hogy akasztás vagy mérgezés lesz? Vagy mindkettő

2017.04.27. 13:21:54

Az a helyzet, hogy az otthoni fotelből nehéz objektív képet kapni. Az észak-koreai ingatagság is egy ilyen fotelötlet. Az a nép a végletekig van fanatizálva és FOGALMUK SINCS, mit csinálnának vezér nélkül, ezért CSAK a vezér iránt engedelmesség az egyetlen sugaruk. A koreaiakat nem érdemes összemosni az arabokkal, egészen más katonai erőt és szellemiséget képviselnek. Ez az egész atombuli csak arra jó, hogy legyen valami Észak kezében a majdani egyesülési tárgyalásokon. Ha háború lesz, az súlyos veszteségekkel fog járni.

KERGE ZERGE 2017.04.27. 13:27:24

En szemely szerint szinte biztos vagyok benne hogy csapast mernek EK ra ( tevedes joga fentartva ) Sot szerintem 10 napon belul.meglesz es a kerdes az hogy mire fog kiterjedni.
A minimum valtozat az a nuklearis kutato es gyartokapacitas valamint a raketafejleszto es gyarto kapacitas lenullazasara iranyulhat. Igazabol a multheti Afganisztanban bevetett MOAB ( 10 tonnas bomba) is ennek szolt , teszteltek a pontossagot mivel elesben meg nem vetettek be es a celpont jellege EK ban hasonlo.
Sok fejleszto gyarto raktar kozpont a hegyekben van elrejtve es oda kell atuto ero hogy ne csak a felszinen robbanjon.

Miert gondolom hogy lesz legicsapas ?

Azert mert ha "ma" nem csavarjak ki malacka kezebol a nuki fegyvert akkor kesobb mar keso lesz. Jelenleg nagy biztonsaggal elmondhato hogy nincs nekik fegyverkent bevetheto toltetuk. Maximum nehez teherautora vagy vasuti kocsira szerelheto amivel tamadni nem lehet csak mint aknat elhelyezni a tamado csapatok elott. De ez is erossen kerdeses illetve az hogy mukodne e. Pont emiatt a muszaki bizonytalansag miatt van egetoen szuksege EK nak a tesztekre ugy a nuki toltet mind a hordozo raketaval kapcsolatosan..

Ha mindketovel elernenek egy stabilan sikeres szintre onnantol gyakorlatilag serthetelenek lennenek mert senki nem kockaztartna meg hogy orult rendszert tamadjon meg ami akar csak 10% eselyel kepes lenne egy vilagvarosat eltorolni.

Jelenleg meg nem tartanak itt igy meg van ra lehetoseg hogy ezt a kerdest a leheto legminimalisabb kockazattal megoldjak.

Valoszinuleg Kina mar rabolintott a dologra cserebe nemi kereskedelmi poziciokert vagy eppen szemhunyas a mar meglevo "zatonyai" felett.

A kerdes hogy az oroszok hogy reagalnak mert ok mostansag nagyon szeretnek barhova benyomulni ahol az USA val szemben poziciot tudnak felvenni, ezel vilaghatalmi poziciojukat erositve.

Egy csapasmero anyahajo csoport mar ott van igen komoly kiserettel es szerintem masik ketto harom is meg fog erkezni hamarosan. Ez azt jelenti majd hogy lesz ottcca 240 csapasmero repulogepe cca 500-700 Tomahawk robotrepulogep ( ilyennel lottek a szir repuloteret nemregen mertani pontossaggal ) es elegendo legvedelem meg arra is ha esetleg egy vagy tobb nuki raketaval probalkozna tamadni EK.

Valoszinuleg a repulogepek nem lesznek bevetve csak akkor ha esetleg EK megindulna vagy megtamadna Del Koreat. Akkor viszont a teljes DK es a kornyeken levo flotta is megindul es szerintem a osszeomlas nagyon gyorsan beovetkezne.

Az a hadsereg technikailag a 60-70 es evek szinvonalat kepviseli es gyakorlatozasra nem igen van penz. Egyaltalan aram sincs a laktanyakban csak a fovarosban illetve a kutato telepeken.

Szoval meglatjuk hamarosan

KERGE ZERGE 2017.04.27. 13:41:24

Ha Amerika / Trump ugy dont hogy var akkor csak maga alatt vagja a fat es kesobb mar nem lehet kezelni a dolgot csak nagy kockazattal. Termeszetesen a bolcsek kove nincs nallam es ezt az amerika donteshozok is tudjak. Sot a kinaiak is akik meg erosen "hunyok" abban hogy a dolgok idaig eszkalalodtak mert ok nem tettek semmit a sajat politikai es gazdasagi befolyasuk alatt levo EK nuki rpogramja ellen.
Nekik az volt a fontos hogy legyen egy baballamuk az USA barat DK val szemben.

Viszont most eljott az ido amikor mara kontrol keves meg akkor is amikor kemenyen beakarjak vetni.

Kinanak ami fontos hogy a menekult aradatot elkerulje, es egy esetleges rendszer osszeomlas utan a letrejovo uj Koreabol vonuljanak ki az amerikai erok.

De at sem tartom kizartnak hogy kina kihasznalva a rendszer megingasat vagy osszeomlasat bevonul es elfoglalja az eszaki teruleteket.

A tortenelem mar megmutatta mennyire " bekes" a kinai rezsim ha ugy alakul lasd Tibet Vietnam vagy most a Del Kinai tengeren a sajat partvonalatol 1000 Km re letrehozott "parti szigetek"

Eszak Korea szerintem nem az igazi hadszinter. Ahol en jelentos eszkalaciora szamitok az mindenkeppen Sziria illetve a Kozel Kelet. De ez egy kulon tortenet illetve hozzaszolas.

KERGE ZERGE 2017.04.27. 13:46:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Az azsiaiak plane a koreaiak sokkal fegylmezettebbek es aldozatkeszebbek mint az europaiak. Lesznek nehezsegeik es idobe telik a dolog de megoldjak.

Bar ott tartanank.

DK hatalmas mennyisegu olcso munkaerohoz jutna es asvanyi anyagokhoz mig a eszakiak NORMALIS ELETHEZ es egy dinamikusan novekvo eletszinvonalhoz.

Jobban tudnak kezelni a dologt mint a ket nemet allam osszeolvadasakor tortent.

KERGE ZERGE 2017.04.27. 13:48:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Az azsiaiak plane a koreaiak sokkal fegylmezettebbek es aldozatkeszebbek mint az europaiak. Lesznek nehezsegeik es idobe telik a dolog de megoldjak.

Bar ott tartanank.

DK hatalmas mennyisegu olcso munkaerohoz jutna es asvanyi anyagokhoz mig a eszakiak NORMALIS ELETHEZ es egy dinamikusan novekvo eletszinvonalhoz.

Jobban tudnak kezelni a dologt mint a ket nemet allam osszeolvadasakor tortent.

KERGE ZERGE 2017.04.27. 13:57:10

Elnezest a "dadogasert"

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.27. 14:51:54

Háború nem lesz, de olyan békeharc lesz, hogy kő kövön nem marad,

Jakab.gipsz 2017.04.27. 14:57:56

@Zacskóstej: Igen! A kelet nyert háborút, nézd meg Hirosimát és Detroit-ot. A békét kell megnyerni nem a háborút, és ez Vietnam esetében sem biztos, (hosszú távon), mint ahogyan Japán esetében sem.

@karandash: Ha ez így igaz ahogyan mondod, akkor valóban nagy a baj.

Ezek szerint hiú ábránd volt a részemről, azt gondolni, hogy valamihez ért. Habár Merkel (Muttinak) is döcög a kvantum mechanika a többiről nem is beszélve.

Jakab.gipsz 2017.04.27. 15:00:45

@konrada: Mint Pakisztán és India ? Vagy Észak és dél Jemen, stb. esetleg külön faj? Na, ne mán.

tireless treehugger 2017.04.27. 15:04:30

nem egy hanem három anyahajó és köteléke lesz ott május végére.
na meg az oroszok és a kínaiak is épp ott gyülekeznek.

showtime mondaná a cnn riporter.

nem lesz ott semmi, mondanám én, csak a szokásos dolog, megjelenik a farkashorda az őrkutyák meg leteszik a kártyát/piát és tehetetlenül morogva számolják mennyi birkát lopnak el.

konrada 2017.04.27. 15:28:52

@Jakab.gipsz:
Nincs vallási különbség se, mint ezekben az országokban.
...s mint írtam, nem tartom valószinűnek, hogy egy koreai felrobbantaná magát, hogy Kim Fasom 7.paradicsomába kerüljön.;)

KERGE ZERGE 2017.04.27. 15:37:02

@konrada:

Kim egy onzo ember. Ebbol kifolyolag nagyon fontos neki mi fog vele tortenni. Ez az egyik gyengeje is. Nem fogja magara robbantani az olat hanem inkabb elmenekul Kinaba vagy esetleg az Oroszokhoz.

Vagy menedekjogot ker mint uldozott DK-ban :-)

Semper Fidelis 2017.04.27. 15:52:53

@KERGE ZERGE: Azt felejted csak el, hogy Észak Korea több tízezer hagyományos tüzérségi löveggel rendelkezik, amelyekkel beirányozta Szöult. Észak azzal fenyeget, hogy bármilyen támadás esetén elsöpri Szöul egy részét, valamint a közelebbi területeket, hiszen minden egyes hagyományos löveget nem lehet kiiktatni egyszerre, és jól is vannak álcázva.

Dél pedig a világgazdaság egyik legjelentősebb szereplője.

Nagyon, őszintén remélem hogy nem lesz háború, mert ahhoz képest Irak és Afganisztán sétagalopp volt.

Zacskóstej 2017.04.27. 16:29:04

@Semper Fidelis: Plusz arra se tud senki egyértelmű választ adni hogy rendelkeznek e atommal vagy sem. Simán vehettek Irántól, kínától, vagy több más helyről is.

StanLee · https://newsroll.net 2017.04.27. 16:34:33

Szerintem nem lesz haboru, ha lenne is valami ,akkor a Kim gyereket gyorsan lerendezik az amerikaik, aki meg nagyon Kim rendszeret akarna megtartani, azt a helyiek el fogjak intezni. Akarmennyire is megy a propaganda naluk, azert azt tudjak, hogy ha elhagyjak a regi rendszert, akkor igen gyors fejlodesen mennek majd keresztul mai csak jobb lehet, mint a mostani amiben elnek.

Ez az egesz csak a nyugat es Kina (Oroszorszag) geopolitikai jatszotere. Itt nem fognak az e-koreaiak delen robbantgatni Kim neveben. Max nem jarnak majd tempolomba, de manapsag azert ez nem a legfontosabb napi tevekenysgek koze tartozik, ami miatt harcolnia kellene a deli es eszaki orszagresznek.

jandera 2017.04.27. 16:53:33

Szerintem Szíjjártónak lassacskán meg kéne látogatnia a kövér kisfiút, és egyezményt kötni közös atomerőmű építésére.

Boka1 2017.04.27. 19:20:23

Kínának és az oroszoknak érdeke fenntartani, hogy nem nyugati zóna, hanem stróman vezette ország marad. A demokrácia veszélyes, ha nyugat párti kormányt választanak egy időre a szavazók. Aztán meg csak sorosozással lehet a nyájat visszaterelni a keleti gazdihoz. Csodálkozom, hogy Vietnámot kiengedték félig.

KERGE ZERGE 2017.04.28. 10:18:46

@Semper Fidelis:

Ez a tobb tizezer loveg tulzas. Osszesen van nekik korul belul 8-10 000 kulonbozo loveguk de ebbol csak cca 5% rendelkezik olyan hatotavolsaggal amivel elerhetnek Szoult. Szoul a hatartol cca 30 Km re van es a hatar mindket oldalan van egy 4-4 km es demilitarizalt ovezet. Ezen kivul a tuzerseget nem az elso vonalban hasznaljak mivel ott nagyon hamar aldozatul esnenek a gyalogsag tuzenek is es oda az evek alatt kikepzett szemelyzet.

Az EK tuzerseg is egyreszt hatrebb taktikai melysegben helyezkedik el cca 10-30 Km melysegben, masreszt pedig szetosztva a teljes hatarszakaszon.

Osszessegeben bar lennenek ladozatok es rombolas de messze nem annyi mint amennyit a rendszer sugal onmagarol illetve mondanak rola . Ennek masik oka hogy ezen tuzersegi egysegek nem tuelo allasban vannak hanem a laktanyakban es ahoz hogy elkezdjek a lovoldozest nekik ezeket az allasokat kell elfoglalni. Onnan vannak meg a lotablajaik hogy mit milyen csobeallitassal kell lehet loni illetve ott vannak olyan fedezekek amik megakadalyozzak hogy ket harom bomba az egesz tuzerosztalyt megsemmisitse.

Azt a teruletet muholdrol dronokrol repulogeprol 24 oraban figyelik .Amikor az Eszak Koreaiak mozgositanak akkor megy a mozgositas es a real time alapu celkovetes a DK hadero reszerol is. Ha tuzet nyitnak akkor szerintem maximum 10-15 percuk lesz a valaszcsapas megerkezeseig es amig az EK oldalon a 60 70 es evek nem iranyitott technikaja van addig a DK oldalon meg a csucstechnika az iranyitott fegyverek horizonton tuli celpontfelderites es kovetes van.

A en velemenyem szerint katonailag amelyik egyseg elked harcolni az EK oldalon az nagyon gyorsan megsemmisul majd.

KERGE ZERGE 2017.04.28. 10:21:43

@jandera:

Hat a tortenelmi tapasztalatokat nezve ez sokt lenditene a proble megoldasan ugyanis akivel mi szovetsegbe voltunk az elmult 100 evben az elobb vagy utobb de mind elbukott .

Valahogy erzekunk van hozza.

:-(

KERGE ZERGE 2017.04.28. 12:29:01

@Boka1:
Valoban erdekuk lenne EK megtartasa mint proxy puffer zona de mara kontrolalhatatlanna valt EK es igy mar nagyon karos ugyanis EK atomfenyegetesei utan mar nagyon kozel kerult mind a japan mind a DK politika ahoz hogy bejelentsek sajat nuki programjukat ami azonnal boritana a terseg katonai es politikai helyzetet es ennek sem kina sem oroszorszag sem az USA nagyon nem orulne.

Eppen ezert nagyon csendes kina a mostani amerikai felvonulassal kapcsolatban es szerintem kina mar rabolintott az akciora a megfelelo keretek kozott.

Viszont szerintem a oroszokat Trump nem kerdezte meg es toluk meg johet egy nagy kavaras.

Remeljuk nem igy lesz.

KERGE ZERGE 2017.04.28. 19:31:14

Itt egy friss video.

www.youtube.com/watch?v=VoUV26Wkncg

Szintiszta ugat a kutya de nem harap. Ugyan a nagy felvonulas es tomegs csapas grandiozusnak es pusztitonak nez ki de ha egy kicsit jobban megnezi az ember akkor a kovetkezoket latja.

A legkorserubb repulogepek a 70 es evekbol valok de jocskan van a 60 as sot meg az 50 es evekbol valo is. Sok muzeum komoly penzt fizetne ertuk !
Ezek a gepek csak hagyomanyos buta bombat hasznalnak nagyhatotavolsagu iranyitott raketafegyverzet meg mutatoban sincs. Ez azt jelenti hogy a celhoz cca 1-2 km es kozelsegbe kell repulniuk. Az anyahajok korul 400 Km es sugarban van az elso vedelmi vonal ( vdaszok ) es minnel kozelebb jossz annal tobb raketa agyu vadaszgep kepes rad tuzelni.
2 km vs 400 km !!!

A tuzersegi loveszeten az lathato hogy minden sorozatveto vagy az agyuk csak egy vagy ket lovest adnak le es ezt vettek fel kulonbozo kameraallasokbol es vagtak ossze. Ugy nez ki igen szegeny az eklezsia arra fele . A celpont pedig egy cca 5 km re levo hegy. Meg ezt is sokan elhibazzak es a lovedekek a hegy elott a tengerben csapodnak be. Azt nem is latjuk ami fole ment.

A tengeralattjarok amiket mutattak orosz de inkabb szovjet gyartmanyu Romeo osztalyu tengeralattjarok amik szinten nem mai csibek mert az 50 es evek termekei. A torpedok amiket kilonek illetve az az egy vagy talan ketto is regi tipusu amit a kiloves utan szemmel jol lehet kovetni koszonhetoen az elavult meghajtasanak.

Osszessegeben ha egy szakember megnezi akkor nem megijed hanem ledoben hogy ennyire alacsony szinvonalu a CSUCSTECHNIKA mert hogy azt vonultattak fel az biztos.

Papirtigris nagy szajjal !

KERGE ZERGE 2017.04.29. 13:21:19

Kozben egy ujabbmozaik a EK rendszer mutatott es valos erejerol stabilitasarol.
hvg.hu/gazdasag/20170428_eszak_korea_uzemanyag

Ennyire nincsenek tartalekok. Ennyire fuggenek a napi szallitasoktol.
süti beállítások módosítása