Görbicz Tamás

Görbicz Tamás

Donald

Az oroszok már a spájzban vannak?

2017. június 15. - görbiczt

Ahogyan azt sejteni lehetett, az orosz szál ügye elérte a regnáló amerikai elnököt, akinek eddigi ténykedéséről Ésaiás próféta szavai jutottak eszembe (3,5-6):

És adok nékik gyerkőczöket fejedelmekül, és gyermekek uralkodnak rajtok.

 És nyomorba jut a nép; egyik a másik ellen, ki-ki az ő társa ellen támad, a gyermek az öreg ellen, becstelen a tisztes ellen;”

Jeruzsálem nagy prófétája ezt Áház király idejében látta, aki gyerekesen rajongott az asszír birodalomért, és feje tetejére állította a királyságát: a jó rossz lett, a rossz meg jó.

Trump már megválasztásakor is rendkívül megosztotta az amerikai közvéleményt, azon belül a hagyományosan „keresztény” köröket. Némelyek magát az Antikrisztust, mások éppen ellenkezőleg, egyfajta politikai messiást láttak benne. A mi evangéliumi köreinkben is sokan bizonygatták, hogy Isten ajándéka Trump, égi és földi ómeneket igyekeztek ezzel kapcsolatban bemutatni. (Személyes kedvencem a Hillary szemöldökére szálló légy, mely által „Isten” azt üzente volna: ez a nő egy csapás! Lásd még a 4. egyiptomi csapást, ami bögöly volt ugyan, nem légy, de kicsire nem adunk, ha amúgy is tudjuk, hogy a „történelem ura” mit is akar üzenni.) Keresztény vezetők imádkoztak érte (mondjuk, ez rendjén is van, hiszen minden emberért közben kell járni) és bizonygatták róla, hogy „újjászületett” és „élő hittel” rendelkező ember, hogy meggyőzzék a finnyásabb hívőket is, akik nem nézték jó szemmel a vérbő és szexista megnyilatkozásait. (Ez, mondjuk, már kimerítheti a hamis tanúzás tilalmát.) A legnagyobb fordulatot mégis a magyar kormánykörökhöz hasonló „keresztények” mutatták be, akik mindenhol a zsidó-szabadkőműves összeesküvés jeleit szimatolták eleddig, és rátaláltak a zsidó szálakra, most – egyelőre – mélyen hallgatnak erről, holott Trump éppen jobban be van ezekbe ágyazva, mint elődei. A világ nacionalistái örömmel fogadták Trump győzelmét, azt remélve, hogy a globalizációt, a demokráciát és az emberi jogokat „erőltető” kurzust felváltja a nemzeti érdekek előtérbe kerülése, és végre szabadon lehet gyűlölködni, fröcsögni, politikailag inkorrektül beszélni és önzőzni a haza érdekében, mert Amerika is ezt teszi. Azóta ez az öröm kicsit megkopni látszik, mert bizony súlyos következményei vannak, ha a nemzetek csak (vagy inkább) saját önző érdekeiket követik. Lásd a klíma egyezmény kérdését, amit Trump nyílván azért mondott fel, hogy kedvezzen az amerikai bányászoknak és acélmunkásoknak, akiket a legsúlyosabban érintetek volna az intézkedések. Százezer munkahely megmenekül Amerikában, a többi? Nem érdekes. Ahogyan egymillió új munkahelyet jelenthet a Szaúdi-Arábiával (nyílván Irán rovására megkötött) fegyverszállítási egyezmény. Hogy az új fegyverkezési verseny milyen következményekkel jár majd a Közel-Keleten? Kit érdekel? Az ügyben pedig Izrael is érintett, hiszen az arab államok felfegyverzése megváltoztatja Izrael biztonsági helyzetét is a térségben, de cserébe (talán) áttelepítik a követséget Jeruzsálembe. Hurrá!

donald.png

Trump Kormányzásának száz napja és nyilatkozatai alapján elmondhatjuk, valójában olyan, mint egy nagydarab, elkényeztetett gyermek. Kezdeti csetléseit és botlásait be lehetett tudni annak, hogy nincs politikai tapasztalata, és az üzleti életből hozott stílusa nem alkalmazható a közhatalmat Amerikában erősen korlátozó fékek és ellensúlyok rendszerében. Gyanús tanácsadóit is hamar lecserélgette és időnként hozott pragmatikus döntéseket is. De interjúiból kiderül, hogy fogalma sincs a világ dolgairól, a világgazdaság kérdéseiről, nem is beszélve a világpolitikát, számára az elnökösdiből a legfontosabb, hogy a világ más vezetői jó fejek vele vagy sem, szeretnek-e golfozni, vagy adtak-e neki kaffa ajándékokat. S miközben egyre nagyobb zavarban van, hogy elnökként nem adhat kedvére utasításokat, és mások is beleszólnak a döntéseibe, az amerikai közvéleményt az foglalkoztatja, hogy az oroszok mennyire manipulálták a választásokat, és Trump vagy az emberei be vannak-e kötve az orosz titkosszolgálatokhoz - így vagy úgy. A szavahihető Putyin ugyan nem avatkozik bele országok belügyeibe, legfeljebb megöl, elfoglal vagy feltör ezt-azt. (Persze azt sem ő, csak alkalmazottai, szigorúan önszorgalomból és szabadidejükben.) De a dühös és csalódott demokraták szemétkedésein túl, azért jó lenne tudni, hogy a világ vezető hatalma pontosan milyen érdekeket követ: a világét, a sajátját vagy idegen hatalmakét. (Nálunk piciben ugyanezt a kérdést vetette fel a D209-es szigorúan titkos ügynök kérdése.)

Számomra azonban a legérdekesebb az, hogy az amerikai rendszer (jog és közvélemény) hogyan reagál a legnagyobb közhatalmat gyakorló személy diktatórikus hajlamaira. Orbán Viktor néhány hónap alatt maga alá gyűrte a magyar demokráciát, kiiktatta a közjogi rendszerből az őt zavaró korlátokat (Alkotmánybíróság, bíróság, független média, választások) és jelenleg ott tartunk, hogy időnként már alvilági verőlegények kapnak politikai megbízást és hatóságokat uszítanak a politikai riválisokra, a hatalom bűnbakokra irányítja a frusztrált emberek haragját, és nyíltan építi (uniós és magyar) közpénzből a maga kliens-rendszerét és tőkés osztályát. Trump elhibázta, nem a fékek kiszerelésével kezdte, így szembesülnie kell azzal, hogy (a magyar kormányfővel ellentétben) ő nem alkalmazhatja a kollektív bűnösség elvét a beutazókkal szemben, mert a bíróságok gyorsan és hatékonyan megakadályozzák ebben. A parlamenten sem megy át csont nélkül az akarata. És a szavazók sem akarnak olyan elnököt látni, aki gátlástalanul visszaél a hatalmával – szemben a magyar parlamenti képviselőkkel és választókkal. Orbán kijelentheti az országgyűlésben, hogy „tessék feljelentést tenni”, mert tudja, hogy a rendőrség nem fog érdemben nyomozni, az ügyészség pedig vádat emelni olyan ügyben, amiben ő nem akarja. Vagy ha mégis megtenné, a bíróságokig is elér a keze. Trump hatalma mérhetetlenül nagyobb Orbánénál, ezeket az „apróságokat” egyelőre még sem teheti meg. Orbánt már csak az Európai Unió rendszere és az emberi jogok korlátozzák, de már ezeknek is nekiment. Trumpnak még azt is meg kell fontolnia, hogy a kellemetlen vizsgálatot hogyan állítsa le, miközben egyre kevesebben hiszik el neki, hogy csak boszorkányüldözés folyik ellene, mert nem sulykolhatja a hazugságait a közmédiában, óriás plakátokon és ingyenes újságokban, csak pár nyamvadt twitter üzenetre futja. Az viszont közös bennük, hogy bonyolult világunkat képesek rendkívül leegyszerűsítetten kezelni. Csak míg Orbán regnálása egy tízmilliós kis országocskát taszít káoszba, addig Trumpé nem csak a 300 milliós Amerikát állíthatja a feje tetejére, hanem az egész világot is magával ránthatja.

Azért a Pat Robertsonhoz hasonló alakok még hisznek benne. Megállíthatja a globalizációt, a szekularizációt, a keresztény értékek rombolását, visszahozhatja a kötelező imát az állami iskolákba, megakadályozhatja az abortusz és a marihuána további liberalizációját, és mindenek felett a melegek jogainak terjedését, amely – úgy tűnik - a világ legnagyobb rákfenéje. Ha cserébe lesz egy kis klímakatasztrófa itt-ott, egy-két polgárháború, atomháború, gazdasági válság – simán megéri. Gyerkőczök módjára gondolkodó emberek uralkodnak rajtunk, akik mintha tótágast állva szemlélnék a világot.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbiczt.blog.hu/api/trackback/id/tr1612598409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.16. 10:36:50

A posztoló teljesen tájékozatlan, ezért fonja össze Orbán-fóbiáját egy erőltetett Trump-fóbiával.
"És a szavazók sem akarnak olyan elnököt látni, aki gátlástalanul visszaél a hatalmával – szemben a magyar parlamenti képviselőkkel és választókkal."
Trumppal szemben Obama kezébe simán letettek volna olyan jogosítványokat az amerikaiak, amikkel visszaélhetett. A szabadságjogok korlátozása, drónháború, totális megfigyelés, amerikai állampolgárok bírósági eljárás nélküli leggyilkoltatása (drónháború amerikai iszlámista áldozatai). Hussein Obama lépett át sok olyan korábban elképzelhetetlen határvonalat, amit senki másnak nem néztek volna el az amerikaiak. Mert ő laza, celebelnök volt, teleprompterről jól olvasta a szöveget, cool guy... Trump meg egy fehér üzletember, a sátán maga... persze, persze.

Trump a legliberálisabb "republikánus" marihuána és melegházasság ügyében, ráhagyja majd a tagállamokra a döntést, ez a legliberálisabb hozzáállás, hogy nem a szövetségi vízfej túlhatalmát akarja növelni, mint a "demokraták".

Külpolitikai megmozdulásaiban Trump megdöbbentően ügyes. Kínán keresztül fogná meg Észak-Koreát. Hussein Obamával szemben fellép a mohamedánista szélsőségesek ellen, de odavert Szíriának is a vegyifegyveres akció után.

Trumpot divat utálni, mert csak. Érvek nincsenek ellene, ezért jön az ad hominem, személyeskedés. Hogy gyerekes... ez személyeskedés, nem érv.

Trump atomháborút robbantana ki? Hillaryval az élen Amerika már rég háborúban állna Oroszországgal.

"egy-két polgárháború" - Hussein Obama és Killary Clingon szervezték a 21. század eddigi legnagyobb vérfürdőjét, a szíriai polgárháborút, Iszlám Államot, an-Nuszrát... ezzel szemben Trump eddig egy bezárkózó külpolitikát folytat.

Orbánnal meg látványosan nem akar találkozni, tehát nem puszipajtások.

A sötétzöldek nedves álmaiban előjövő klímakatasztrófa meg sajnos elmarad. Nincs klímakatasztrófa, van klímaváltozás, ami nagyrészt természetes folyamat. Dollártrilliárdok elégetése és brutális kereskedelmi hiány mellett is annyit sikerült elérnie az USA-nak, hogy elvesztettek egy csomó munkahelyet, a gazdaság romokban, most az összes terméküket Kínában, Mexikóban gyártják, ahol szarnak a klímára, környezetre, Indiában meg úgy szaporodnak, mintha nem lenne holnap. És égetik a tarlót a rizsföldeken meg a tehénszart vidéken.

Duplaxiii 2017.06.16. 10:53:48

Te! medig tart még a pénz, amiért ezeket az idióta trump-elenes posztokat gyártjátok? Nem érzed nevetségesnek, hogy innen, Magyarországról, álnéven a blogtérből fikázol egy másik földrészen található állam megválasztott vezetőjét?
Azt akarod, hogy ezért a társadalomidegen viselkedésért nálunk is egy Trump jusson hatalomra?
Itt nálunk is csak a fizetett globálmédia sugallja a Trump idiotizmusát és problémáit, itt sem támogatja a döntő többség az idegenből nyomott globalizált marketing alapú PC-filozófiájú gender gondolatokat.
A lenini bolsevizmust miért kell feléleszteni?
Nem gondolod, hogy azért nem lehet valakire haragudni, mert nem fizeti helyetted a rezsid? A bankkölcsönöd? Hogy nem hibás dolog a saját állampolgárok támogatását? Hogy a nemzeti önrendelkezés azért mindig fontosabb, mint egy idegen általános szemlélet világméretű elterjesztése? Hogy egy önkéntes szerződés bármely fél részéről felmondható?
Nektek, Trump-ellenes egyenbloggereknek alapvető filozófiátok, alapismeretik sincsenek, általános közhelyekkel támadtok mindent, ami nem a ti pici vékony rétegeteknek nem tetszik.
A laikos többség meg csak titeket hallhat, olvashat és beszolja, hogy valami világméretű borzalomról van szó.
Trump legyen az amerikaiak gondja! A mienk Orbán... És Putyin...
De erről ugye nem szabad írni?

Duplaxiii 2017.06.16. 11:03:48

Ja és jó lenne egyszer és mindekorra az összes megélhetési bloggernek tudomásul venni, hogy CSAK liberális Amerika létezik! Bármely oldal nyer, az alapokmányuk által lefektetett elveket nem rúgják fel. Amerika lényege, a működésének motorja a liberalizmus, a befogadás, a multikulti! Akár a republikánusok, akár a demokraták nyernek!
És az a liberalizmus nem azonos a most trump-ellenes neoliberális, diktatúra elveket valló média, blogger és érdekvédelmi szervezetek elveivel.
Ti elloptatok egy nemes izmust és most blosevik módon akarjátok azt világméretekben elterjeszteni.
Szerinted, ti a Yoda vagytok? Hogy majd 7 milliárd ember fog max. 100 ezer agymosott gondolatai szerint egy modern kori diktatúrában élni? Mert a PC elv a legsötétebb diktatúra! Az emberi önrendelkezés, a szabad gondolkodás erőszakos megtiltása.
Ti ezt képviselitek, csak most Trump az adu, korábban a bálnavadászok, meg a triszexisták, a bérfeministák és minden, amive kapaszkodni lehet és a világ maximált többségével szemben megy.
A ti mikrohalmazotok a becsületes semlegeseket tömegesen üldözitek a sötét oldara át!
Az áldemokratikus elveitekkel az emberek millióit zavarjátok a szélsőjobb karmaiba, erősítitek a megosztottságot, a fasizmus terjedését, a faju, vallási megkülönböztetést.
Gondolkozzatok el egyszer ezen.
Mi, idősebbek már átéltük ezt. A régi ifjuszocialisták viselkedteik ugyanígy és a társadalom többségét ők sem nyerték meg, hanem passzívitásba merültek és 56 is ennek az eredménye lett.

Sprickoló Tömegek 2017.06.16. 11:09:16

"Trump már megválasztásakor is rendkívül megosztotta az amerikai közvéleményt, azon belül a hagyományosan „keresztény” köröket."

A kimutatások szerint épp azok szavaztak rá legnagyobb arányban.

"A világ nacionalistái örömmel fogadták Trump győzelmét, azt remélve, hogy a globalizációt, a demokráciát és az emberi jogokat „erőltető” kurzust felváltja a nemzeti érdekek előtérbe kerülése, és végre szabadon lehet gyűlölködni, fröcsögni, politikailag inkorrektül beszélni és önzőzni a haza érdekében, mert Amerika is ezt teszi."

A globalista paraziták fennhatóságát elvitatók "igazából" csúnyákat akarnak mondani a kedvenc babucijaikra, mi? Nehogy már a társadalmat képviselje valaki a nagytőke helyett!

Görbicznek leeshetne már, hogy (állítólag) hívő keresztényként a liberalizmusnak csak üldözendő ellensége lehet.

Kovi1970 2017.06.16. 12:48:13

Látom megjöttek az agyatlan trollok. Vaze, ti még akkor is itt éljeneznétek ezt a szenilis hazudozó öregembert ha személyesen lövetné le a családotokat.

@Sprickoló Tömegek: Társadalmat a nagytőke ellen? te láttad kikből áll a mostani kormány? Mintha egy vicc alapján vették volna össze a legrosszabb sötét oldalakat, akiknek mindegy volt, Trumpon kívül senki se állt velük szóba. Olajvállalat CEO-ja, simlis felszámoló bankár, magánegyetemek lobbistája, ezek szerinted a nép/nemzet?

Az alap hogy Trummpal mi magyarok marha nagyot szívunk. De a vicc az, hogy Amerika is.

@Duplaxiii: te vagy az ifikommunista öreg...

azlok23 2017.06.16. 14:25:15

Egyik elnökjelölt se lett voln a jobb. Hilary esetében ment volna tovább a lassú módszeres liberális eszmék becsempészése. Volt nagy outcoming a sok média (még a NatGeo is gender címlappal jött elő) részéről hirtelen. Legalább erre fény derült. Valószínű ezután még erőszakosabban fogják tolni nagy világmegváltó gondolataikat.
Valamibe tönkre kell mennie a világnak.
A posztoló akkor Hilaryt akarta volna jobban? Mert az írás alapján úgy tűnik. És kicsit megbántott hangulattal írja a cikket kívülállóként. Nem értem, ez most a Biblia szemszögéből szeretne megmagyarázni vagy személyes blog egy látásmódról, itt-ott megírva éppen milyen igevers jutott eszébe - ideillően - a témára.

Kovi1970 2017.06.16. 16:11:48

@azlok23: és mégis mi volt a baj Hilaryvel? Honnan szeded azt az aberrált marhaságot, hogy a liberális eszme rossz?

Hilarynak (amennyiben a külpolitikáról beszélünk) volt egy alapjában véve korrekt világnézete és hozzáállása, globális felmelegedéstől a közel-keleti helyzetig.

Trump mindenben azzal definiálta magát hogy fölvette az összes vállalhatatlan marhaságot és igyekezett azok szavazatait begyűjteni aki nem értett hozzá de viccesnek találta hogy hülyeségeket beszél. Ők nagyon nem látják még hogy Trump épp azt veri most szét azt, ami az USÁt naggyá tette (mert nem kérdés, ők (jelenleg még) a legnagyobbak szinte mindenben). De Trump látványosan veri szét a szövetségesi rendszert és támogatja az országa ellenségeit.

trump minden megnyilvánulásából süt az hogy nem érti mi van, de kell a szereplés. Hadovál itt amerikai adófizetőkről 5. cikk helyett, miközben az összes szövetségese háborúba ment amikor GW Bush hívta őket. Rinyál a német autógyárakra, miközben ők adják az amerikai export jelentős részét.

Az egyetlen ami jó Traumpban hogy egy rakás idióta szavazó végre belátja hogy milyen amikor a szélsőjobbos amatőrt odahozzák, akinek fingja nincs arról, hogy eszik vagy isszák egy ország irányítását. Le Pen baromságai éppúgy pofátlan és felelőtlen hazugságok foltok mint az idióta Faraga, akinek pechére el kellett mondania másnap hogy a fő kampányigéretük egy veretes hazugság... Az Autógyárak már menekülnek Angliából (velük pl kampányolt Farage), a bankok esetében is csak idő kérdése.

Fekete Pestis 2017.06.16. 19:21:35

@azlok23:
"A posztoló akkor Hilaryt akarta volna jobban"

a posztoló azt az elnököt akarta volna jobban, aki kevesebb bizonytalanságot visz a rendszerbe.
és ez clintonné lett volna.

az igaz hogy clintonn;e t;ul elitista, de külpolitikájában inkább kiszámítható, így az entrópiát csökkentette ( nem növelte ) volna.

megjegyzem, ezek a "hazafiaknak" meg "radikálisoknak" csak egy dolog fáj - az, hogy ök nem tartoznak a legbelsöbb elithez. Ahogy egy kicsit beljebb kerülnek r"pogtön kibukik az énjük - lopnak, mint a fene ( lepen) FR-ban), cezaromániásak lesznek ( erdogán, putyin, trump), mások ( saját honfitársai) jogait igyekeznek látványosan megnyirbálni ( mondjuk ezt az obama is megtette az nsa-val, de nem ennyire látványosan). Szaktudásuk viszont nincs ( ezért kifogásolják hogy p.l. európában nem vesznek amerikai autókat, meg ezért hazudoznak a brexit financiális következményeiröl).

azlok23 2017.06.17. 05:46:45

@Kovi1970: @azlok23: és mégis mi volt a baj Hilaryvel? Honnan szeded azt az aberrált marhaságot, hogy a liberális eszme rossz?
Bibliai értelemben gondoltam ezt, mivel egy lelkipásztor blogján vagyunk, nem politikailag elsősorban.
A 7-8. hónapban is negedélyezni akarta az abortuszt Hilary a nők érdekében.
Obama meleg személyi titkárának hatására megbüntettek cukrászokat, akik vallási és lelkiismerti szabadságuk miatt nem akartak csinálni tortát melegeknek. Hilary már a gender elmélettel jött elő, amit nagy médiák és Natgeo is egy címlappal egyből megtámogatott.

Szóval keresztény értékrend alapján egyik sem jobb, de Hilaryék okosan fű alatt tolták szép lassú folyamatban a liberális maszlagot. trump ebből pont nem kér, ezek ellen megy - de a politika és klímaügyben nem annyira széleskörű a látása, ebben egyeetértek.

Sprickoló Tömegek 2017.06.18. 12:27:13

@Kovi1970: Szóval nem a proletárokat ültették be a kormányba, ezért "osztályidegen"?
A fosztogató világrend védőjétől kemény szavak ezek...

Kovi1970 2017.06.26. 11:37:33

@Sprickoló Tömegek: ezt most nem értem miért írod. Trumpot próbálték eladni mint anti-establishment. Csak az a bibi hogy Trump a leggázabb establishment. A simlis vállalkozó akia családi milliókat forgatja mások kárára. Egy esély lett volna ha normális emberekkel veszi magát körbe, de ehelyett egy viccegylet lett a kabinetje és a kormánya is. Clinton régóta benne volt a poltikában, sokat tapasztalt minden szempontból. Trump meg a simlis vejeit meg noname bloggereket tesz maga mellé. A tapasztaltabbak is rossz helyekről hozzák a tapasztalatukat.

A legrosszabb embereket ültették be súlyosan fontos helyekre. TIllerson egy vicc, mindenki számára káros, egy olyan iparágat képvisel ami sem az amerikai ipar sem a munkavállalók szempontjából nem releváns. Trump ráált arra hogy marhaságokat szajkózzon, amit mindenki más jó okkal nem tett meg. Most pedig épp ezeket próbálja megvalósítani.

Sprickoló Tömegek 2017.06.27. 10:44:28

@Kovi1970:
"Csak az a bibi hogy Trump a leggázabb establishment."
vs.
"Clinton régóta benne volt a poltikában, sokat tapasztalt minden szempontból."

Ez most nettó skizofrén vagy csak egy hülye troll? Nehéz eldönteni.

Kovi1970 2017.07.06. 11:00:25

@Sprickoló Tömegek: vagy te nem vagy képes alapvető dolgokat felfogni.
süti beállítások módosítása