Görbicz Tamás

Görbicz Tamás

Nem a csillagokban van megírva 6.rész

Minek is kellene történnie szeptemberben?

2017. április 05. - görbiczt

Még ha fel is tesszük, hogy az égitestek e különleges együttállása jel lenne, akkor is maradna a kérdés: mit jelez?

A legvérmesebbek szerint az Egyház elragadásának időpontját, mert amikor az asszony megszüli a fiát, az „elragadtatik” Isten trónjához. Az érvelés lényege, hogy ha az asszony egy entitást (nevezetesen Izraelt jelenti), akkor a fia is jelenthet egy egész csoportot (nevezetesen az egyházat), akik a Messiással uralkodnak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ez nagyjából egybe esik a zsidó újévvel, vagyis a sófárzengés napjával és az elragadtatás harsonaszóra lesz, máris összerakhatjuk a képet: megvan az elragadtatás időpontja! De az elragadtatásnak nincsen se jele, se előre tudható időpontja. Mindazáltal, ha a magyarázat igaz, annak ki kell derülnie szeptemberben. Ha nem történik meg az elragadtatás, akkor a hamis prófétáknak és követőiknek illene magukba nézni.

Akik tisztában vannak azzal, hogy az Egyház az örök „Ma” idejében, az „utolsó órában” él és ezért nincs „ideje” csak küldetése, azok Izrael üdvtörténelmében keresik a jel értelmét. Elvégre a többi égi jel (pl. a „vérholdak”) Izrael ünnepnapjaival estek egybe, tehát ez a jel is Izraellel kell kapcsolatos legyen. Ráadásul 2017 éppen 50 évvel van a híres hatnapos háború után (Jóbel év!!!!) igazán történhetne valami nagy áttörés Izrael életében. Talán egy hasonló nagy horderejű háború (Góg Magóg? Irán?); esetleg Szamária annektálása (a palesztin hatóság megszűnése), vagy az amerikai követség Jeruzsálembe telepítése? (Ez azért érdekes, mert az államok nem ismerik el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ezért a követségeik még mindig Tel Avivban vannak). A gond az, hogy ezeket nem nagyon lehet összehozni az asszony és a sárkány Jelenésekben leírt harcával, csak érdekes fejlemények lehetnének a Közel-Keleten.

Mások inkább a világpolitikához kötnék a jelet, és az Amerikában éppen zajló kulturkampfot vagy (ha úgy tetszik) vallásháborút, vagyis Trump elnökségét kötnék a „jel”-hez. A Trumpot pártolók (nevét a trombitával (trumpet) és a „triumph”-fal hozzák összefüggésbe) nagy áttörést várnak az USA-ban, a Trump ellenesek viszont kataklizmát. Mondanom sem kell, hogy a Jelenések 12-vel egyiket sem lehet könnyen összehozni.

A magyarázatok harmadik iránya a végidők. Vannak, akik csak egyszerűen az idők végének közeledtét látják egy újabb jelben. (Akkor mi értelme? Enélkül is tudjuk, hogy az idők végén élünk.). Mások úgy gondolják, hogy annak a bizonyos nemzedéknek a végét vagy éppen a kezdetét jelöli („nem múlik el ez a nemzettség, amíg mindezek be nem következnek”). Hogy ez hogyan jön össze a Jelenések 12-vel azon túl, hogy a csillagok együttállása a Napba öltözött asszonyt idézi – nem érdekes.

A legvalószínűbb, hogy egy szép őszi napunk lesz, és a világ tovább rohan a végzete felé.

Következetes magyarázattal tehát csak azok tudnak szolgálni, akik azt mondják, hogy az egyház elragadásának a jeléről van szó. Amikor a Jupiter kilép a Szűz csillagkép „méhéből”, megtörténik a „fiú”, az Egyház elragadása, majd jön a sárkány, az Antikrisztus a Földre. Az ezzel kapcsolatos problémákat pedig már elsoroltuk. A többi magyarázat az összevissza kamuzás, az önkényes magyarázatok kategóriába tartozik. Márpedig a próféciák magyarázatának vannak szabályai, ez nem olyan tudomány, amit bárki kedve szerint művelhet. Vannak ugyanis azok, akik kipróbáltak és helyesen hasogatják az Igét, és vannak a szentségtelen, üres fecsegők, akik egyre nagyobb istentelenségekbe süllyednek. Ez már Pál korában sem volt másképp:

„Igyekezz kipróbált emberként megállni az Isten előtt, mint olyan munkás, aki nem vall szégyent, hanem helyesen fejtegeti az igazság igéjét. A szentségtörő, üres fecsegők elől pedig térj ki, mert egyre messzebb mennek az istentelenségben, és szavuk úgy terjed, mint a rákos fekély. Közülük való Hümenaiosz és Filétosz, akik az igazság kérdésében eltévelyedtek, amikor azt mondják, hogy a feltámadás már megtörtént, és ezzel feldúlják egyesek hitét.” (2Tim2,15-18)

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbiczt.blog.hu/api/trackback/id/tr4312403839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása