Görbicz Tamás

Görbicz Tamás

Vonatjegy

2017. szeptember 07. - gorbiczgy

Egy vonatjegy nem írja felül a törvényeket, nyilatkozta országunk külügyminisztere, a német kancellár-jelöltek tévévitáján elhangzottakra reagálva. Mondja ezt egy olyan ország vezetőjeként, amely igen szelektíven tartja és tartatja be a törvényeket, és amely deklarálta, hogy semmilyen a menekültek betelepítéséről szóló uniós törvényt sem lesz hajlandó betartani, sőt a frissen született bírósági ítéletet sem ismeri el.

Szóval ez egy ilyen érdekes dolog errefelé, ez a „törvények uralma” (rule of law). Elvileg azt jelenti, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak vagyoni, társadalmi helyzetre, betöltött politikai tisztségre való tekintett nélkül. A törvények kormányoznak és nem a hatalom akarata, az önkény. Az emberiség véres és kevésbé véres történelmének tapasztalata az, hogy a társadalom nehezen bírja el az önkényt, amely végül bomláshoz, zűrzavarhoz, vérontáshoz és pusztító felfordulásokhoz vezet. Az emberek alapvetően jólétre és stabilitásra, kiszámíthatóságra vágynak, amit az önkény is biztosít nekik – ideig óráig. Ezért hisznek a diktátorok és demagógok hagymázas ígéreteinek zavaros időkben. A Biblia sem győzi hangsúlyozni: minden (tartós) uralom alapja az igazságosság és a jog. Még Istené is.

„Mondjátok el a népeknek, hogy uralkodik az ÚR!

Bizony szilárdan áll a világ, nem inog. Igazságosan ítéli a népeket.”  (96. Zsoltár  10)

 „Uralkodik az Örökkévaló! Vigadjon a föld, örüljön a sok sziget! 

Felhő és fénylő köd van körülötte, igazság és jog trónjának támasza.” (97. Zsoltár 1-2)

 Nem véletlen, hogy az emberiség legősibb írott emlékei is a joggal kapcsolatosak. Hammurapi  sztéléje egy sor törvényt tartalmaz, melyek – legalább is alapleveiket tekintve – ma is érvényesek. (Csak érdekességképpen említem meg, hogy őt némely bibliatudósok Kádorlaomer mezopotámiai királlyal azonosítják, aki legyőzte Szodoma királyait, de Ábrahám elűzte, hogy kiszabadítsa unokatestvérét, Lótot.) Az Egyiptomból kivonuló izraeliták is úgy váltak néppé (az Örökkévaló népévé), hogy Isten törvényt adott nekik. Mózes törvénye a legjobb példa arra, hogy mit jelent a „törvény uralma” egy állam életében: annak bizony még a király is alá volt rendelve.

A Szentírás borzadállyal meséli el Jézabel és Akháb történetét, melynek egyik lényegi része egy darab szőlőskert körül forog. Akháb király szerette volna megszerezni magának, mivel a palotája mellett volt, de ebben meggátolta Mózes törvénye. Felesége, a kánaánita Föniciából származó bálványpapnő, Jézabel, azonban koncepciós perbe fogta a tulajt, egy bizonyos Nábótot. Megvádolták istenkáromlással (ma állam elleni összeesküvés lenne a vád) és a király elkonfiskálhatta a szőlőt. Jezréelben mindenki tudta, hogy Nábót nem bűnös, csak a szőlője kell a királynak, mégis együttműködtek a királynővel. A hamis tanúk pénzért, Jezréel bírái megalkuvó félelemből. A nép pedig látva vezetői opportunizmusát, más vezető híján kussolt. Csak egy próféta, Illés emelte fel a szavát a gaztett és a törvény ilyen nyilvánvaló semmibevétele ellen, de ő már régen törvényen kívüli volt és bujkálásra kényszerült. A megalkuvás annyira rátelepedett a népre, hogy Illés lehozhatta nekik a tüzet az égből, adhatott nekik három és fél éves aszály után végre esőt, Jézabel uralma megmaradt Izrael felett. Az üldözésbe és a hiábavaló erőfeszítésekbe belefáradt, a halál nyugalma után vágyódó prófétát végül Isten különleges kegyben részesítette: magához emelte egy forgószélben. És támasztott helyette három másik bosszúállót, kíméletlenebbeket, és Jézabel uralma végül 30 év véres polgárháborúba torkollt. Akárcsak Ukrajnában, akárcsak Líbiában és Szíriában. Jézabel stabilizálta a kormányzást, amikor átlépte a határt, és félretolta a törvények uralmát. Az ország látszólag erősebb volt, az történt, amit a királyi ház akart. Valójában csak az összeomlás nagyságát és az áldozatok számát növelte. Lánya, Athália, egyetlen gyermek híján még Dávid királyi házát is kiirtotta, a hatalomért saját unokáit mészárolta le. Az önkény a legtörékenyebb és leginstabilabb kormányzási forma, ha egyáltalán kormányzásnak lehet nevezni. A próféták a zúgó és habzó tengerhez hasonlították, amely állandóan ostromolja a szárazföldet (a törvény uralmát), de átmeneti sikerek után vissza kell húzódnia, mert Isten (egyelőre) gátat szab neki. Maga az Antikrisztus is (a Jelenések könyve szerint: 13. fejezet) a pogány önkény e háborgó tengeréből emelkedik majd ki, mint a pogány birodalmak korának – melyben élünk – végterméke.

A Biblia a törvény uralmának két formáját ismeri. Az egyik, melyet a népek (gojim) gyakorolnak, ahol a törvényeket emberek (királyok, fáraók) szabják. Ábrahám letagadtatta magát a feleségével, két alkalommal is, mert félt, hogy megölik. Amikor Gérárban végül lebukott, azzal mentegetőzött: nem tudtam, hogy van-e „istenfélelem” ezen a helyen. (Vagyis állam és törvény, amely védi az ember életét és vagyonát.) Valószínűleg ma is így tenne, ha netán a Balaton környékére vetné a rossz sorsa, ahol nem nagyon bírják a Szír sivatagból érkező menekülteket.

Mindezek fényében csak helyeselni lehetne Szijjártó Péter megállapítását: egy vonatjegy nem írja felül a törvényeket. Csakhogy. Ha a CEU-t kell beszántan(?), megzsarolni(?), megfenyegetni(?), akkor a felháborodásra az a válasz: a törvényeket mindenkinek be kell tartani. Amikor két bangladesi menekültnek igazat ad az Emberi Jogi Bíróság, az a válasz, hogy megtagadjuk a bírósági ítéletek végrehajtását. Amikor a civil szervezetek az őket megbélyegezni akaró törvénnyel szemben polgári engedetlenséget hirdetnek, az a válasz, hogy polgári engedetlenséget nem ismer a jog. Soros György gazdagodása erkölcstelen és botrányos, Mészáros Lőrincéhez semmi köze senkinek. (Pedig még a Kubatov-féle B közép verőlegények is hangosan skandálták a felcsúti stadionban, hogy itt lopás forog fenn.) Ha trafikjogot kell osztogatni, akkor a „mieink joggal számíthatnak ránk”, ha az „áruló” Simicskáról van szó, akkor kiderül, hogy ebben az országban „senki sem élvezhet előnyt a párthovatartozása miatt”. Szóval úgy van ez, hogy a törvényeket csak akkor és csak azoknak kell betartani, akik szembekerülnek a hatalommal. A hatalmon levők bátran lehetnek törvényszegők és engedetlenek, ha úgy gondolják. Úgy tűnik, hogy tévedés azt gondolni, hogy a „törvények uralmán” az írott törvényeket értjük ma Magyarországon. A törvény valójában egyetlen ember akarata. Pedig maga Orbán Viktor – elméletben - ismeri ezeket az elveket. 2014-es évértékelőjében ezt vetette elődei szemére:

 „Maroknyi, sikeres és jómódú ember sok sikertelen, szegény és esélytelen ember árán. 2010-ben ezen kellett változtatni” – egy új rendszerváltással.

 Vajon sikerült? Majd ezt a költői kérdést tette fel:

„De végződhet-e másképp egy olyan politika, ahol a rendszerváltás veszteseinek képviseletére vállalkozó párt vezetésében elszaporodnak a rendszerváltás jóvoltából milliárdossá lett nagytőkések. Írva van: Elveszi az Úr a nyájat azoktól, akik magukat legeltetik, s nem a nyájat.”

Milyen igaz és bátor szavak!

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbiczt.blog.hu/api/trackback/id/tr8612809616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2017.09.08. 12:38:38

Érdekesek ezek a bibliai idézetek és történetek.
Azt talán a blogger is tudja, hogy Magyarországon és az EU-ban általában nem vallási/egyházi törvénykezés van, legalábbis állami szinten.
Ennek kapcsán említhető, hogy elég nagy felháborodást kapott a múltkor Veres András püspök nyilatkozata is, amikor a katolikus egyház álláspontját hangsúlyozta egy kényes kérdésben.
A másik, hogy ezek a bevándorlók muzulmánok, akik pláne nem tartják magukra nézve érvényes erejűnek a Bibliát, a zsidó-keresztény hagyományt, törvényeket.
Izraelben nem is kerítéssel, hanem fallal védekeznek ellenük.

röf 2017.09.08. 13:00:55

Ejnye….mindenkinek van (meg)mondanivalója.
A baloldal megmondja, ki az antiszemita náci, a jobboldal meg megmondja, melyik EU-s jogszabály vall épelméjű jogalkotóra, és melyiknek van szívatás és kicsinyes bosszú jellege..
Aztán majd eldöntjük, melyiket tekintjük ránk nézve alkalmazhatónak.
Hát persze.
Egy nyolcosztályos luxemburgi alkoholista nehogy megmondja már, merre entlang…..
Azt gondoltam, egyértelmű, hogy nem kérünk a határon áttörő csürhéből.
Vigye, aki akarja, akinek sok évtizedes lelkiismeret-furdalása van, aki hívta őket, akinek a volt gyarmatáról özönlenek, csak tessék, tessék.
Lehet importálni a csürhét repülővel, hajóval, vonattal, nem kell ahhoz átgázolni hetedhét országon.
Az persze más helyzet, ha a “legázolt” országok menet közben leveszik a sápot, megfejik a szebb élet reményében útra kelőket.
Aztán a célországok kiválogatják a legalább értelmesen nézni tudókat, a többit meg vihetjük…..no ne…
A CEU-ról pedig csak annyit, nem csak a CEU-t, hanem az összes jogi, közgadasági, politológiai, menedzserképző himi-humi intézmény felét simán be kéne zárni.
Ingyenélőket, haszontalanokat nevelnek, akiknek mesterségesen kell munkát kreálni, hogy megéljenek.
Lassan nem lehet már fingani sem, csak hiteles közjegyzői igazolás birtokában. (Természetesen kilencvenezer forintért.)
Szóval jól tesszük, ha szelektálunk az értelmes- és az ostoba jogszabályok között.
Nem mi alakítottuk ilyenre a saját és az európai makrovilágot.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.08. 13:03:38

A kettősségek fordítva is élnek.

Ma már a ballibek Simicska mögé bújnak, médiáját használják, és őt védik, holott korábban náluk volt cmílapos gazember.

Civil szervezetek tüntetnek a törvény ellen, mely átláthatóságot kér a külföldi támogatásokkal szemben.

Magyar rendőröket dobáló, társait hangosbemondón támadásra bíztató terrorsitát védenek Soros civiljei.

Papírokat eldobáló, laposkúszásban érkező migránsokat kellene hagyni az országban szabadon kóricálni.

Kerítést bontani, miközben biztonságról papoltok.

2006-ban még beazonosíthatatlan karhatalmisták verték ellenzéki tüntetők tízezreit, ellenzéki politikust rugdostak ájulásig "Mocskos Fideszes" felkiáltással, majd a parlamentbe gúnyolódtak rajta a "demokraták".
Ma meg a tömeget hergelő, közöttük füttyögő csürhét védik, az ünneplőktől.

...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.08. 13:36:43

Az ókori Rómában - Julius Caesar kora után - is egyetlen egy ember szava volt a törvény. Ám ezek az egyetlen emberek hamar beleőrültek a hatalmukba és onnantól kezdve eluralkodott a totális téboly.
Itt nálunk még nem totális... :)

Peetee 2017.09.08. 13:44:00

@Ballib cenzúrázók réme 25: Megint hazudozol, már tökéletesen hiteltelen vagy. I. Regisztrált és elbírált statusszal bíró menekülteket kellene beengedni, a papírokat eldobálókat NEM. II. Nem akar senki kerítést bontani, de zsigerből kizárni mindenkit a Kárpát-medencéből, aki nem 3.generációs magyar, az nem a legjobb megoldás. III. 2006...hangfelvételek vannak arról, hogyan húzta rá a Fidesz-rendezvényre a rendőröket a Fidesz-keménymag, azért, hogy utána fröcsöghessél itt marhaságokat. Már akkor, 2006ban képes volt a Fidesz beáldozni a saját szimpatizánsait, már akkor sem válogatott az eszközökben. IV. A jogvédelem mindenkinek jár, ahogyan Andrej Breivik-nek is járt...az ellen bezzeg nem kiabáltál. Sikerült kimosni a migránst? Nem, mert a bíróság eszénél volt. Akkor mi a gond? Ömlik belőled a sületlenség, amit egy hatéves is gond nélkül megcáfol; mire jó ez?

ogli dzsí 2017.09.08. 15:21:56

@Peetee: 'Megint hazudozol, már tökéletesen hiteltelen vagy. I. Regisztrált és elbírált statusszal bíró menekülteket kellene beengedni'

minket nem érdekel más ország hogy bírálta el a státuszukat

ha menekültstátuszt adott nekik akkor fasza megtarthatják őket

magyarparaszt 2017.09.08. 15:30:05

A jogállam az orbánista siserahad végét jelentené. Ezért kell enkik a félázsiai pöcegödör, amibe belerántják az egész magyar társadalmat.

magyarparaszt 2017.09.08. 15:31:03

@ogli dzsí: Látom a nácit, és nyomom a dislike-ot. Inkább 1000 zsidó, vagy cigány vagy arab, mint egy hazaáruló, ruszkibérenc orbánista briganti.

DFK 2017.09.08. 15:33:48

@Peetee: Na, azt kötve hiszem, hogy ott voltál.
süti beállítások módosítása