Görbicz Tamás

Görbicz Tamás

Letörtétek tükrünköt?!*

2018. március 28. - gorbiczgy

Sokan szegezik nekem a kérdést, hogy ez a nagy Sorosozás mire fel? Az egész csak egy választási porhintés, vagy van benne valami, még ha túl is fújják… Az én véleményem az, hogy ez valóságos küzdelem, de nem a magyar választásokról szól, mi magyar választópolgárok úgy keveredtünk bele ebbe, mint Pilátus a húsvétba.

Orbán Viktor és Soros György hadai valóban harcban állnak, csak nem Magyarországon. Orbán már majdnem tejhatalmú ura Magyarországnak, bár egyre többen ábrándulnak ki belőle. Hatalma egyetlen korlátját az jelenti, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk, ezért az uniós törvények (még) gátat szabnak annak a gátlástalanságnak, ami idehaza folyik.

16716494_3dec5f841dd5d9d863f6dcddfa8b9cb5_x.jpg

Amilyen jók a miniszterelnök úr hazai pozíciói, olyan rosszak az európaiak. Soros komoly pénzekkel támogat olyan lobbi csoportokat, akik a magyarországi törvények – sokszor súlyos - visszásságaira felhívják az unió figyelmét, és eljárásokat kezdeményeznek. Jelenleg is komoly politikai vizsgálatok folynak az Európai Parlament bizottságaiban, aminek a vége igen rossz lehet. Szaporodnak a kötelezettség szegési eljárások, az ellenőrzések és büntetések. Magyarország egyre inkább latorország a Nyugat-európai politikai elit és bizony a közgondolkozás szemében. Idehaza ezt fel lehet tüntetni úgy, mintha csak egy politikai bosszúhadjárat lenne a Nyugat részéről hol a bankok megadóztatásáért, hol a rezsicsökkentés ellen vagy a bevándorlás elutasításáért. De külföldön ezeken hangosan röhögnek, és nem értik, hogy a magyarok miért nem látnak át a szitán, pedig lyukai nagyobbak egy ablaknál is.

Orbán Viktor ezekre nehezen tud visszavágni ott, igyekszik hát visszavágni idehaza.

Soros szervezeti fúrják őt az Eu-ban és Németországban? Ő majd üti őket idehaza. Letörted a tükrömet Brüsszelben? Én majd letöröm a tiédet Budapesten! Rám uszítottad a németeket? Majd én rád uszítom az oroszokat! És fordítva: Fúrod a CEU-mat, majd lesz neked 7-es cikkely (a szavazati jog felfüggesztése az unióban). Lesz nekem hetes cikkely? Akkor én majd rászállok a Helsinki Bizottságra!

És nem mellesleg a sorosozás és migránsozás remek elterelés arról, hogy sorra kerülnek nyilvánosságra a kínosabbnál kínosabb ügyek Simicska Lajos birodalmának elrejtett irattárából a Hír tv hangszerelésében, amit el kell fedni valami csatazajjal. Ez pedig egyre élesebb kérdés lesz, mert egy hatalomváltással nehezebb lesz a sok disznóságot elfedni, ha a rendőrség tényleg nyomoz és az ügyészség is tényleg teszi a dolgát.

Nem nehéz megjósolni, hogy a legkevésbé jól éppen a magyar állampolgárok kerülnek majd ki ebből a viszályból, mégpedig három okból.

  1. Ha Orbán kerülne ki ebből győztesen (szerintem ez csak akkor elképzelhető, ha újabb nagy menekülthullám vagy terrorhullám söpörne végig Európán), akkor beköszöntene az illiberális oligarchizmus kora, amiről ugyan a Biblia állítja, hogy közvetlenül megelőzi az antikrisztusi kort, de mégis reménykedünk benne, hogy még nem a mi időnkben…

  2. Ha Magyarországgal szemben bekeményít az Eu, esetleg ki is lépünk (a jelenlegi választásnak ez is valahol tétje), megint nem Orbán Viktornak lesz rossz, hanem az átlag magyarnak.

  3. Ha sikerülne is megfúrni a „centrális erőteret”, a jogvédő szervezetek, egyetemek és civilek szétverése miatt a romjaiból kell újraépíteni azt a közmegegyezést, hogy a hatalmat ellenőrizni kell, a hatalomtól független civil kezdeményezések (NGO) fontosak az egész társadalom szempontjából és az emberi jogok védenek bennünket a hatalmon lévők túlkapásaitól.

Szóval úgy vagyunk mi, egyszerű magyar állampolgárok, mint a gyerekek, amikor a szülők a fejük felett veszekszenek és összetörik a stelázsit. Így is, úgy is mi fázunk rá.

Pedig a témák, melyeket ez a háború feszeget, fontosak. Hol húzzuk meg a nemzeti szuverenitás határát a globalizációval szemben? Milyen irányba menjen az európai unió: a nagyobb integráció, föderáció irányába (Egyesült Európa) vagy éppen ellenkezőleg, maradjon „csak” a nemzetek laza szövetsége? Hogyan tudunk jobban megfelelni a változó világ kihívásainak: ha egyesülünk (kockáztatva ezzel, hogy a nagyok elmossák a kicsik sajátos nemzeti vonásait) vagy a globális kihívásokra (mint például a globális terrorizmus, a klímaválság vagy éppen a migráció) csak globális válaszokat lehet adni, nemzetieket nem, mert a nemzetállamok ehhez túl kicsik önmagukban?

Ez csupa érdekes és izgalmas kérdés, amiről akár értelmes vitát is lehetne folytatni. Azonban úgy tűnik, hogy a kormánypártok ebben nem hisznek. Így marad az anyázás szintű kampány, a jó és a gonosz harcának álcázott politikai manipuláció minden oldalon. Sajnálatos. Én többre vágyom, értelmes vitákra, jó felvetésekre, előre mutató szlogenekre. Nem akarom beérni azzal, hogy csak retteghetek. Vagy attól, hogy ha nem Orbán győz, akkor afgán és szenegáli migránsokat telepítenek a nappalimba. Vagy attól, ha Orbán győz, akkor nem adhat és vehet senki más e honban, csak aki magára veszi a fidesz-kdnp bélyegét. (Amúgy Orbán Viktor nevének száma 723 - csak a félreértések elkerülése végett.)

----

*Az Open stage zenekar felejthetetlen opuszát itt lehet meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=_tFgE-FUj2M

 Kép forrás: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gorbiczt.blog.hu/api/trackback/id/tr1813786510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása