Görbicz Tamás

Görbicz Tamás

Eucharisztia

2021. szeptember 14. - gorbiczgy

Lehetne katolikus belügyként is kezelni az egészet, csakhogy a nagy felhajtásnak éppen az a fő célja, hogy társadalmi esemény legyen, és demonstráljon. Demonstrálta is a katolikus felekezet azon ellentmondását, hogy egyszerre szeretne nem e világból való vallás, és nagyon is evilági hatalmi tényező lenni.

eucharisztikus.jpg

Itt van például a káld patriárka, Soko bíboros, Bagdad érseke. Iraki kurd területeken nőtt fel, keresztényként muszlim iskolába járt, és elmondta, hogy az amerikai megszállás első napjaiban megcsapta őket a „szabadság szele”, annak ellenére, hogy Szaddam diktatúrája idején békében éltek egymás mellett a különféle vallások és etnikumok. (Csak azok szenvedtek, akiket a diktátor magára vagy hatalmára veszélyesnek ítélt.) Azután hátrányos megkülönböztetést szenvedtek az új sií kormány idején, a szunni Iszlám Állam elől pedig életüket mentve menekültek kurd területekre vagy Bagdadba. Energiáit ekkor az kötötte le, hogy a 120 000 káld katolikus menekültről gondoskodni tudjanak. Elmondta, ekkor milyen sokat jelentett nekik minden segítség, vagy bátorító szó, és hogy saját életét is kockára kellett tennie, amikor felemelte a szavát a szélsőséges muszlim gyilkosok ellen. A Magyar Kurír beszámolója szerint:

Tovább

Mentális deficit

2021. szeptember 03. - gorbiczgy
Ijesztő képet festenek felelős vezetőink a mentális állapotukat illetően.
A miniszterelnök úr úgy véli, hogy a magyarok többet tudnak a muzulmánokról - és különösen a migránsokról - azért, mert az ország 150 évig török megszállás alatt volt. Részben. Igaz, hogy azóta eltelt bő 300 év és a világ mostanában már 30, mit 30, már 3 év alatt is nagyot változik, de mi azért emlékszünk… Mire? Szokás úgy gondolni, hogy az Alföld elnéptelenedését a török okozta, pedig abban a 25 évig arra kóricáló és zabráló katolikus „felszabadító” hadaknak legalább akkora szerepük volt (élükön egy homoszexuális generálissal, de ez csak bónusz). A katolikus hadak pedig nem voltak sokkal jobb megszállók a törököknél, lásd a huszonév múlva kitört Rákóczi féle szabadságharcot, amelyet mintha nem a törökökkel vívtunk volna, sőt, a fejedelem, nem is a Vatikánba ment száműzetésbe, hanem valami török (?!) városba. Erdélyi fejedelmeink pedig egész jól együttműködtek a portával, ha nem is boldogan. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy jelentős különbség van egy felfegyverzett és hódító szándékkal érkező hadsereg és a háborús övezetekből menekülő, fegyvertelen emberek között. Ha a török hódoltság arra tanít, hogy egyetlen muzulmánt sem szabad az országba engedni, akkor mire tanít a katolikus hadakkal kapcsolatban?
241254343_260100482782424_8566710824856932100_n.jpeg

Tovább

Totáliber

2021. augusztus 19. - gorbiczgy

A média napok óta Kabulból érkező szívfacsaró képekkel van tele. Az amerikaiaknak Saigon, nekem inkább Viktor, az orosz báb, ukrán elnök, Janukovics menekülése jut eszembe az Afganisztáni képek láttán. Az egykori teljhatalmú afgán hadurak ugyanúgy gazdag palotákat hagytak maguk után, ahol még a klotyó is aranyból volt - miközben az ország lakóinak többsége igen nagy szegénységben élt.  

ap21228596443852.jpeg

20 év, 2000 milliárd dollár, 5000 halott NATO-katona, több tízezer sebesült a nyugati oldalon, és a milliót közelítő áldozat a másikon, köztük 50 000 halott tálib harcos és civilek százezrei. Húsz év alatt több amerikai halt meg Afganisztánban, mint amennyi a 2001. szeptember 11-i támadásokban, de a muzulmán terrorcselekményeket sikerült Amerikán kívülre, távoli országokba „exportálni”.

Amerika kivonulása nem volt kérdéses a 2018-as kongresszusi jelentés után, amely feltárta, hogy a 2002 óta folyó „nemzetépítési” kísérlet teljes kudarc, és nincs értelme folytatni. Annak idején, az ikertornyok lerombolását követően, Bush elnöksége alatt, az USA azért szállta meg Afganisztánt, mert a muzulmán világuralmat vizionáló szélsőségesek – úgymond - a nyugati életforma ellen törnek, és ezt nem hagyhatjuk. Azonban fordítva is igaz, az afgánok jelentős részének nem kell az amerikai (nyugati) életforma, nem is értik, hogy mi az. A legnagyobb bajban viszont azok vannak, akiknek kellene. A nők jogaiba, az oktatásba, sportba és az emberi jogokba fektetők, a nyugatról a népük felemelkedése érdekében hazatérők a legnagyobb kárvallottjai a tálibok visszatérésének. És bizony jogosan érzik magukat elárulva, és jogosan mondják ezt zokogva a kamerákba. A tálibok ugyanis nem az afgán nép akarata, hanem ugyanolyan megszállók, mint a szovjet-oroszok vagy az amerikaiak voltak.

Tovább

Magánügy, közügy?

2021. június 18. - gorbiczgy

Új kormány alakult Izraelben, ami sok tekintetben legeket és újdonságokat tartalmaz, de mégsem a politikai alkudozások miatt érdekes. A probléma mélyén az a kérdés húzódik, hogy a zsidó állam világi demokrácia vagy egyfajta teokratikus állam, a zsidó identitás létezhet-e vallás nélkül, vagy másképpen: a vallás magánügy vagy közügy, az állam egész közösségének ügye?

Miután a regnáló miniszterelnöknek nem sikerült kormányt alakítania, nyolcpárti koalíció állt fel vele szemben, mindössze egyetlen szavazatnyi többséggel a parlamentben. Az új formáció összekovácsoló ereje, hogy Netanjahunak mennie kell. A jobboldalnak akár kétharmados többsége is lehetne a parlamentben, de két nagy táborra szakadtak. A szakadékot Netanjahu személye és a zsidó ortodoxia, más szavakkal a vallásos zsidó közösségek politikai térnyerése jelenti, amely mögött egy mélyebb elvi kérdés húzódik: a zsidó nemzetállam vallási vagy világi alapokon építkezzen-e?

Netanjahu - a bennfentesek szerint - igyekezett maga körül mindig nyírni a lehetséges kihívókat, így végül azok, akiket a pártján belül elgáncsolt, most kívülről gáncsolták őt vissza. Az ellene felállt koalíció vezetője, Naftali Bennett például még kabinetfőnöke is volt. Van egy új formáció, a 4 képviselőt adó, muszlim beduin-párt, amelynek létrejötte felett éppen Netanjahu bábáskodott, amikor kiderült, hogy arab szavazatokra is szüksége lehet. Ám ők – Te is fiam, Brutus - az ellenfeleit választották. Netánjáhu az utolsó pillanatokig bombázta fenyegetéssel és ajánlatokkal a nyolcpárti koalíció gyenge pontjait, választási csalással vádolva az immár újdonsült miniszterelnököt, a Jobbra (Jamina) párt vezetőjét. Na, nem trumpi értelemben, hanem azért, mert Naftali Bennett a választási kampányban többször határozottan azt ígérte, még írásba is adta, hogy semmi szín alatt sem fog össze azokkal, akikkel most összefogott. A politikai színtér egyszerre volt olyan, mint egy nagy bazár, ahol ígérgetések és alkudozások folytak, és egyfajta jákobi történet egymás kijátszásáról. Mindenki átvert mindenkit, és ez jött ki a végén. A szokatlanul durva és uszító hangnem sem maradt el, annyira, hogy a belbiztonsági szolgálat főnöke kénytelen volt arra figyelmeztetni a politikai pártokat, hogy vér fog folyni, ha az uszítást nem hagyják abba. Az uszításban pedig – hogy, hogy nem - a vallási pártok vezetői jártak az élen, nem is ok nélkül. Az új kormány parlamenti felesketése is miattuk fulladt kis híján botrányba, az őrök kénytelenek voltak kivezetni őket a teremből.

haredim.jpeg

És itt érkezünk el a lényegi kérdéshez, amely messze túlmutat azon, hogy van egy megosztó, autoriternek tartott politikus, aki ellen összefogtak.

Az izraeli társadalom mélyen megosztottá vált az ortodox, vallásos zsidóság miatt. Az ellenszenv már évek óta növekszik, és az oka az, hogy a világi zsidó társadalom úgy érzi, hogy a vallásosak (haredim) nem vesznek részt arányosan az állam terheinek cipeléséből ahhoz képest, amennyit kivesznek a segélyezéseken, támogatásokon keresztül. Ráadásul az ortodox családokban 7-8 gyerek átlagosnak mondható, így demográfiai szempontból is egyre növekvő részarányt képviselnek a társadalomban, de politikai befolyásuk még ennél is nagyobb arányba nőtt.

Tovább

Fordított evangelizáció

Dúl az ideológiai háború a történelmi egyházak és a világi állam között, amely azzal kezdődött, hogy az Eu alkotmányából kihagyták a kereszténységet. Innentől erősödtek fel a vallásos-nacionalista hangok, jelent meg az EU, mint veszélyes fenevad, a demokrácia, a liberalizmus és az emberi jogok, mint nevetséges ürügy a keresztények üldözésére. S noha minkét oldalon vannak szélsőségek, amelyekre lehet mutogatni ebben a háborúban, alapvetően mégis arról van szó, hogy a történelmi felekezetek, amelyek a felvilágosodás óta hátrálásban vannak (folyamatosan veszítik el nem csak a középkorból visszamaradt privilégiumaikat, hanem a táborukat is), meg akarják akadályozni a további térvesztést. Amit bizony előrevetít az, hogy az EU alkotmányából kimaradtak.

A baj nem az, hogy harcolnak, hanem az eszközök, amikkel harcolnak.

A helyes eszköz ez evangelizáció lenne. Erre is van persze példa, igyekeznek a felekezetek már bevett módszereiket felfrissíteni, teret adni az újabb, modernebb formáknak, és elsősorban azokat elérni, akik valaha a bázisukhoz tartoztak, de el-elmaradoztak, vagy elfordultak. Van tehát szándék és erőfeszítés a megújulásra is, de ennek mértéke és a változás sebessége egyáltalán nem tart lépést a világban zajló változások és a világból érkező kihívások mértékével.

És vannak az egyre durvább és egyre idegesítőbb eszközök, melyeket fordított evangelizációnak hívok, amikor rá akarják magukat erőszakolni a polgárokra. Lehet, hogy ezek rövidtávon előnyt jelentenek, hosszabb távon viszont csak a feszültséget fogják szítani a keresztények és világiak között. Mégpedig azért, mert mélyen igazságtalanok.

7446831_123011_700d93b4005346b511649d47ee675fb0_wm.jpg

Tovább

Rakéta-politika

Újra suhog a halál kaszája a Közel-Keleten, és nehéz megmondani hol és mikor áll majd meg. Annyi konfliktus és feszültség terheli a térséget, hogy egy kis konfliktusból is lehet nagy.

Ahogyan a Twitter majdnem lángra borította Amerikát, most a Tik-Tokkal kezdődött minden. Arab fiatalok oda tették fel a videókat arról, hogyan zaklatnak és aláznak meg zsidókat az utcákon. A lájk- özön pedig újabb videókat szült. Ez amolyan kicsinyes elégtétel volt a sok (vélt és valós) megaláztatásért, amit el kellett szenvedniük. Erre válaszul egy szélsőséges vallásos csoport felvonulást szervezett az arab negyedbe, és nagyon szívhez szólóan skandálta a damaszkuszi kapunál a ramadán közepén, hogy „halál az arabokra”. Az arabok a szívükre is vették, a rendőrség oszlatott, az arabokat egy kicsit jobban. Persze ezt is videóra vették és terjesztették. A ramadán utolsó napjai különlegesen fontosak a muzulmánok számára, ilyenkor sok ezren mennek fel a Templom-hegyre imádkozni. A zavargások miatt azonban a rendőrök korlátozni kezdték a tömeget, hogy a helyzetet ellenőrzésük alatt tarthassák. Közben a vallásos nacionalisták újabb felvonulásokat hirdettek meg, mire az arabok barikádokat emeltek. Az imámok a ramadán utolsó napjain felszólították a hívőket, hogy az életük árán is védjék meg a mecseteiket a Templom-hegyen, mert a zsidók el akarják ezt is venni. Ami félig igaz volt, de nem úgy. Az államnak nem volt szándékában se a muzulmánokat korlátozni ramadán idején, se megszüntetni a muzulmánok fennhatóságát a Templom-hegyen. A korlátozásokat a zavargások miatt rendelték el. Ugyanakkor az is igaz, hogy azok az ultraortodox csoportok, amelyek magukat Józsué hadseregének képzelve, erőszakos új honfoglalást hirdetnek, valós fenyegetést jelentenek az arabokra, és nem csak imádkozni szeretnének a Templom-hegyen (amit a rendőrség ugyanúgy korlátoz), hanem kiűzni onnan az „idegeneket”. Az arabok persze nem magukat, hanem a zsidókat tekintik idegennek, és a szokásos paranoián túl, némi alapja is van a gyanakvásuknak. Egyrészt azért, mert az elmúlt években sok egyoldalú lépést szenvedtek el a zsidók javára, a „másrészt”-hez ugrani kell az időben visszafelé a 80-as évek közepéig.  

57500151_303.jpeg

Tovább

Alávalóság show

2020. november 16. - gorbiczgy

Trump igazi közege egy valóság show, ott van őkelme igazán otthon, ez a neki való világ. A valóság show azonban maga a valótlanság, kb. annyira tükrözi a valóságot, mint a köztelevízió beszámolói az ellenzéki tüntetésekről. Inkább ál-valóság ez, constructed reality, ahogyan a szakmában hívják: konstruált (mesterségesen létrehozott) valóság. A régi tényeken alapuló világ tűnni látszik, és helyét a talmi káprázatok, az ál-valóságok világa veszi át. Ez pedig lehetőséget teremt annak is, hogy az alá-valóság előkússzon a sötét pincékből. Azok a hazugságok, álhírek, rosszindulatú pletykák és gyanúsítások, amelyek eddig csak suttogva hallatszottak, most a háztetőkről hirdettetnek, utat találtak a politikába, és a (z ál)hírek világába is.

Minek is köszönhetjük mindezt?

Régenten az újságíró iskolákban elsőként azt tanították meg, hogyan különböztessük meg a tényeket a véleményektől.  „A tény szent, a vélemény szabad” - ez volt az újságírás mottója. De e két műfajt illett szigorúan elválasztani egymástól.

A tényszerű hírszolgáltatásnak a közösségi média vetett véget. Azt történt ugyanis, hogy a szerkesztőségek által megszűrt, ellenőrzött, tényeken alapuló hírközlés mellett, megjelentek a magánszemélyek, ilyen-olyan „influenszerek”. A Facebookon pedig Rózsika néni vélekedései a világ folyásáról éppen úgy egy „szavazatot” érnek, mint egy komplett tényfeltáró szerkesztőség kemény munkával és utánjárással kikutatott híre. A hírek tényszerűségének ellenőrzése kicsúszott a szerkesztőségek kezéből, és az a feladat, hogy egy hír valóságtartalmát megvizsgálja valaki, az egyszeri, laikus olvasóra hárul. Aki képzettsége vagy képzetlensége, tájokozottsága vagy tájékozatlansága szerint jól, de inkább rosszul képes ezt elvégezni.

Ezzel a tények világa relativizálódott.

leto_lte_s.jpeg

Ennek van jó oldala: egy-egy eseményt nehezebb eltusolni ott, ahol szabad a hozzáférés a nethez. Hiszen a szemtanúk megírhatják, lefényképezhetik, sőt, levideózhatják, ami történik, ezért sokkal nehezebb a híreket manipulálni. Nem véletlen, hogy a diktatórikus rendszerek elsőnek a netet bénítják meg, vagy akarják ellenőrizni.

A rossz oldal viszont az, hogy a tények tisztelete eltűnik, és tág tér nyílik a hiszékenységnek. A hiszékenység viszont azt eredményezi, hogy álhírek, féligazságok és tévinformációk szabadon keringhetnek az emberek között. Ez nem csak félreinformáltságot eredményez, hanem nagyfokú bizonytalanságot is szül. Hiszen minden és mindennek az ellentéte is megjelenik a hírek áramlásában. Az egyén ritkán képes arra, hogy leellenőrizze egy hír valóságtartalmát, ezért a hírfogyasztás egyre szubjektívebb szempontok szerint történik.

Tovább

Óda a választani tudó angyalokhoz

2020. november 05. - gorbiczgy

Miután a Kárpátok Apostola, a Szellemi Lények Nagymestere felvilágosított bennünket arról, hogy semmi sincs a Földön, ami ne lenne a Mennyben, sőt az Eb-n a magyar válogatott jó szereplését is annak tulajdonította, hogy leimádkozta a futballozni tudó angyalokat (bár e kétes dicsőségre több kormánypárti képviselő is bejelentkezett a Hold utcai református templomból), joggal feltételezhettük, mi egyszerű hívők, hogy az imakommandó megfelelő mennyiségű szavazni tudó angyalt is képes mozgósítani. Így abban a boldog tudatban nézhettünk az amerikai elnökválasztás elé, hogy a szavazók erőfeszítései csak a látszat, szellemben már minden régen eldőlt. Hiszen megagyülekezetek megkérdőjelezhetetlen tekintélyű, szellemileg tetőtől talpig felkent szolgálói mozgósították híveiket nem csak azért, hogy szavazzanak, hanem azért is, hogy ostromolják az Eget. Bár a Miatyánkban mintha az lenne, hogy az ima célja nem az, hogy Istent meggyőzzük az akaratunkról, hanem éppen ellenkezőleg: „Legyen meg a Te akaratod!”, jelen esetben nyilvánvaló, hogy az Ég akarat is ez. Hiszen ő küldte, és támasztotta ezt a Trump gyereket, aki igaz, hogy a Szellem gyümölcsei, a krisztusi jellemvonások közül egyikkel sem rendelkezik, de jó Círuszként mégis csak az Úr harcait harcolja. Nélküle elvész a vallásszabadság, oda a haza és Amerika nagysága is, bármit is jelentsen az. Mondjuk az igazmondást biztosan nem.

A szellemi pergőtűz azonban nem csak az evangéliumiak berkeiből érkezik Isten trónja elé. A zsidó ortodoxia is bevetette a nehéztüzérséget, a vezető rabbik Hebronban, a pátriarchák (Ábrahám, Izsák és Jákob) és mátriarchák (Sára, Rebekea és Lea) nyughelyénél könyörögtek az Örökkévalónak Trump győzelméért. Legyen a javukra mondva, hogy ők legalább nem dorgálták hadonászva a gonosz szellemeket (hiszen csakis azok akarhatnák egy Trump leváltását), a demokratákra szavazni akarókat, és nem osztogattak parancsokat angyaloknak és egyéb szellemi lényeknek, beleértve magát Szentlélek Úristent. Csak alázatosan kérték az Örökkévalót, a Mindenség Királyát (Melech HaOlám), hogy tartsa meg a hatalomban a regnáló elnököt. Igaz, ők csak az ószövetségben hisznek.

1cb0fff3-6eaf-406d-be2a-be06f2e126d7_w920_r1_4997922725384296_fpx47_32_fpy48_99.jpg

Az ég azonban hajthatatlannak bizonyult. A demokrata szavazók nem dorgálódtak meg, a szavazni tudó angyalok pedig nem jelentek meg a szükséges létszámban. Pedig a verseny igen szoros. Az a 12 légió, ami ugrásra készen várakozott a Getsemánéban, lehet, hogy elég lett volna. Egy megfutamít ezret, kettő tízezret.

Tovább

Elkúria

2020. október 16. - gorbiczgy

A járvány hírei között elsikkad, és az emberek többsége nem is érti a jelentőségét annak, ami az elmúlt hetekben történt ebben az országban. Pedig nagyobb hatása lesz az életünkre, mint a járványnak. A legfelsőbb bíróság (ma kúria) élére egy olyan embert választ majd a Parlament, aki nem pártatlan, hanem elkötelezett a jelenlegi kormányzó párt felső köreinek.

Mielőtt végig venném azokat az elképesztő manővereket, amelyeket a kormány és a kormánypárt megengedett magának – és amelyek mutatják, hogy ez a kinevezés mennyire fontos volt az országot valóságosan vezető szűk elitnek -, azt szeretném bemutatni, hogy mi a következménye.

varga_zs-1000x600.jpg

Tovább

Nobel díjat Trumpnak?

2020. szeptember 17. - gorbiczgy

Azért az önérzetes magyar szuverenitás párti politikusok is képesek – minden nemzeti öntudatot a szögre akasztva - nagy nyelvcsapásokkal hízelegni. Főleg olyan uraknak, akik nagyon is szeretik, ha hízelegnek nekik. Így tudtuk meg, hogy hazánkban mennyi kipcsak él, és azoknak egy a hatalmát a szovjet kommunista időkből átmentett, s azóta is bolsevik módszerekkel kormányzó elnök-féle a feje. Trump pedig Nobel béke-díjat érdemelne a történelmi békekötésekért Izrael és egyes arab öbölállamok között. Ezt a húrt persze nem a magyar külügyminiszter pengette meg először, a Közel-keleti sikerek ugyanis Trump újraválasztási kampányának gerincét képezik – lévén másfajta sikerről elég nehéz lenne beszámolni. (Ez az új magyar külpolitikai irányelv, nem képviselünk semmit, csak a saját gazdasági érdekeinket.) Bibi pedig elintézte, hogy a magyarokra is vetüljön egy kis dicsfény a Fehér házról.

Az kétségtelen tény, hogy a Trump-adminisztráció Közel-keleti húzásai történelmi léptékű átalakulásokat öntöttek formába. S a hivatalos kapcsolatok felvétele Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein között, egy több mint 70 éves, súlyos konfliktusokkal terhelt időszakot zárhat le. A zsidók újkori állama ugyanis az egykori bibliai „Ígéret Földjén” jött létre, és ebben az értelemben visszatérést jelent az ősök által birtokolt földre, melynek használati joga felől maga Izrael Istene esküdött meg a zsidó ősatyáknak: Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak. A tulajdonjogot Isten megtartotta magának és még Izrael fiainak is azt mondta: ti csak „jövevények és zsellérek vagytok” ezen a földön (3Mózes 25,23).

08173243-1024x570.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása